Θα μπορούσαν τα τυχερά παιχνίδια να είναι η απάντηση στα οικονομικά βάσανα της Ελλάδας;

Σπυρίδων Αντωνόπουλος - 20-07-2016

Δημοσιεύθηκε από Όλγα Δελής στις 20 Μαΐου 2016

Η κατάσταση ήταν στην κόψη του ξυραφιού, αλλά την 28η του 2015 η ελληνική κυβέρνηση παρέκαμψε τα αριστερά στοιχεία του κόμματος και συμφώνησε αποφασιστικά με τους όρους διάσωσης που ορίστηκαν από την τρόικα. Τη Δευτέρα εισέρρευσαν περίπου 7 δισ. ευρώ στον κορβανά της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία θα δαπανηθούν άμεσα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ($ 4,2 δισ.), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (€ 2,05 δισ.) και, αργότερα μέσα στο μήνα, ακόμα € 1,6 δισ. στο ΔΝΤ. Ο δανεισμός χρημάτων για την πληρωμή πιστωτών θυμίζει bungee jumping, αλλά έχοντας στον νου μας το παρελθόν, ίσως υπάρχει μια ακόμα συναρπαστική δραστηριότητα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα για να ενισχύσει την προβληματική της οικονομία: ο τζόγος. 
 
Τα τυχερά παιχνίδια έχουν βοηθήσει την Ελλάδα στο παρελθόν. Πίσω στις αρχές του 2013, η χώρα, παραπαίουσα υπό τον ζυγό της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και των απαιτήσεων των πιστωτών, πώλησε το 33% των μετοχών της στον οργανισμό τυχερών παιχνιδιών και λαχείων ΟΠΑΠ στην Emma Delta, μία τσεχική-ελληνική κοινοπραξία, έναντι 712 εκατομμυρίων ευρώ. Το τίμημα ήταν πολύ χαμηλότερο από την πραγματική αγοραία αξία των μετοχών, ωστόσο η πώληση έλαβε χώρα δεδομένης της αδυναμίας της κυβέρνησης να βρει εγκαίρως μια μεγάλη ποικιλία από πλειοδότες. Στην αντιπολίτευση, ο παγκοσμίου φήμης πλέον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε εναντίον της συμφωνίας, σημειώνοντας: «Πρόκειται για παρωδία. Η κρατική περιουσία δεν πωλείται, αλλά παραχωρείται δωρεάν.» Το μερίδιο του ελληνικού δημοσίου στον οργανισμό ήταν ένα από τα πλέον κερδοφόρα για την ελληνική κυβέρνηση κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς απέδιδε περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε φόρους.
 
 Σήμερα τα τυχερά παιχνίδια έχουν επιστρέψει ωστόσο στο μυαλό των Ελλήνων. Το 2014, ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 9% και αυτή ήταν η πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια που ο κλάδος έδειξε θετικά σημάδια. Με αξία 8,7 δισ. ευρώ το 2009, τα συνολικά έσοδα του κλάδου ανέρχονται τώρα σε 5,9 δισ. δολάρια ΗΠΑ, παρέχοντας στην κυβέρνηση φορολογικά έσοδα ύψους περίπου 525 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως γιατί βρίσκεται η συγκεκριμένη αγορά σε ανοδική πορεία; 
 
Γενικά, η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες στρέφονται αυξανόμενα στα τυχερά παιχνίδια προκειμένου να ενισχύσουν τα περικομμένα εισοδήματά τους. Παίζοντας σε καζίνο σε όλη τη χώρα ή σε ανάλογες ιστοσελίδες ψηφιακού τζόγου, όπως το Ruby Fortune, οι πολίτες αντιμετωπίζουν τη σκληρή σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα επιδιδόμενοι σε μια δόση ρίσκου. 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τα online τυχερά παιχνίδια ως ένα βασικό τμήμα για την επανεξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας. Τον Μάιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την έκδοση νέων αδειών τυχερών παιχνιδιών σε πλειοδότες, με την κάθε μία να κοστίζει 3 εκατομμύρια ευρώ και με διάρκεια ισχύος πέντε ετών για μία και μόνο ηλεκτρονική διεύθυνση στο διαδίκτυο. Οι εκδόσεις των αδειών αποτελούν τμήμα ενός ανα-συλλογισμού από την πλευρά των Ελλήνων νομοθετών. Στα τέλη του 2011 εκδόθηκαν 24 προσωρινές άδειες τυχερών παιχνιδιών για το διαδίκτυο, μόνο και μόνο για να ανακληθούν λίγο περισσότερο από έναν χρόνο αργότερα, καθώς η κυβέρνηση επιχείρησε χαοτικά να ρυθμίσει τα προβληματικά οικονομικά της χώρας και να επιβάλει κανονισμούς στον κλάδο. Αυτό ακολουθήθηκε από μια μαύρη λίστα των εναπομενουσών δραστηριοποιούμενων εταιρείων τον Απρίλιο του 2013 και μία εντολή στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να εμποδίζουν την Ελληνική πρόσβαση στα εν λόγω sites, σε μια κίνηση που επικρίθηκε έντονα από πολλούς ως προστατευτισμός στην πορεία προς την εκποίηση του ΟΠΑΠ. Λίγο αργότερα εκδόθηκε ξανά ένας μικρός αριθμός αδειών, δημιουργώντας μια αίσθηση πλήρους χάους στο μυαλό των φορέων και του ελληνικού λαού.
 
 Όμως αυτό συνέβη στο παρελθόν, και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλοι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, βρίσκεται σε ρήξη με το παρελθόν. Φέτος θα επανεκδοθούν και  οι 24 άδειες, ενώ θα διατεθούν ακόμα περισσότερες, καθώς αυτό αποτελεί τμήμα των επτά νέων προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ προς την τρόικα για την ενίσχυση των εσόδων, προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του χρέους. Το σχέδιο προφανώς θα αυξήσει τα έσοδα της κυβέρνησης κατά επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που σημαίνει ότι ο κλάδος θα συμβάλλει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο στα οικονομικά της χώρας. Τα αποτελέσματα μένει να φανούν, αλλά στο ολέθριο Ελληνικό οικονομικό κλίμα, οποιαδήποτε είδηση περί ​​αύξησης των εσόδων είναι καλή είδηση, τουλάχιστον προς το παρόν.