Πώληση μετοχών του ΟΠΑΠ

Σπυρίδων Αντωνόπουλος - 26-05-2016

Δημοσιεύτηκε Marina on Σάββατο, 2012-11-10 στις 

Οκτώ ενδιαφερόμενοι για τον ΟΠΑΠ σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ

Η πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ για την αποκρατικοποίησή του, προχωρά με διαδικασίες express. Ήδη μετά την προκήρυξη του σχετικού Διαγωνισμού, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου δέχτηκε οκτώ προτάσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Οι προτάσεις αυτές αρχικά θα αξιολογηθούν από τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων. Στη συνέχεια, οι ίδιοι θα δώσουν την εισήγησή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να ξεχωρίσουν ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Η τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών πιστεύεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν οι ακόλουθες εταιρείες και κοινοπραξίες:

  1. BC Partners,
  2. Emma Delta Ltd, ένα επενδυτικό κεφάλαιο που το διαχειρίζεται η εταιρία Emma Delta Management Ltd με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%)
  3. Κοινοπραξία των εταιριών Gauselmann AG (55%), Playtech Ltd (41%) και Helvason Ltd (4%)
  4. Κοινοπραξία των εταιριών Intralot Holdings Luxemburg S.A. (34%) και Intralot Investments Ltd (66%)
  5. Primrose Treasure Limited, θυγατρική της εταιρίας Fosun international
  6. Third Point LLC
  7. TPG Capital
  8. Triple Five World Group Properties Limited

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ιωάννης Εμίρης, σημείωσε σχετικά με το διαγωνισμό: «Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση της επενδυτικής κοινότητας και την εμπιστοσύνη της στη χώρα, παρά τη δύσκολη συγκυρία. O αριθμός και η ποιότητα των επενδυτικών προτάσεων δείχνει εμπιστοσύνη στις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ».

Η πώληση του 33% των μετοχών του Οργανισμού αποφασίστηκε από το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το Ταμείο ενώ το αρχικό σχέδιο ήταν να πωληθεί μόνο το 29%. Επίσης, τα ίδια «συρρίκνωσαν» και τον χρόνο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Φάσεις Διαγωνισμού

Οι φάσεις του διαγωνισμού περιορίστηκαν σε δύο, καθώς δεν υποβλήθηκαν μη δεσμευτικές προσφορές αλλά απευθείας δεσμευτικές. Επίσης, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι επενδυτές θα έπρεπε να εκδηλώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μειώθηκε στο ελάχιστο.

Κατά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, όσοι υποψήφιοι επιλεγούν θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν γραπτώς από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για το εάν πέρασαν ή όχι στη δεύτερη φάση. Οι υποψήφιοι οι οποίοι δεν περνούν στην επόμενη φάση θα ενημερώνονται για τους λόγους για τους οποίους δεν κρίθηκαν κατάλληλοι.

Για να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση, οι υποψήφιοι θα πρέπει να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας, προκειμένου να λάβουν τις οδηγίες για την κατάθεση προσφορών.