Παράνομη στην Αυστραλία, η εφαρμογή για τα κινητά PokerStars της Apple

Σπυρίδων Αντωνόπουλος - 26-05-2016

Δημοσιεύτηκε Marina on Παρασκευή, 2013-04-19 στις 

Ένας εκ των γερουσιαστών της χώρας, ο Dr. Richard Di Natale, πέρασε πρόσφατα στην επίθεση. Ζήτησε επιτακτικά από την Apple να σταματήσει την πώληση στους Αυστραλούς μιας εκ των δημοφιλέστερων εφαρμογών της, το PokerStars. Ο γερουσιαστής υποστηρίζει πως η εφαρμογή δεν θα πρέπει να διατίθεται στους πολίτες της Αυστραλίας καθώς είναι παράνομη σύμφωνα με το νόμο του 2001 που απαγορεύει τον τζόγο στο διαδίκτυο. Όμως ο εν λόγω νόμος έχει κενά καθώς δεν προβλέπει μέτρα που να εξασφαλίζουν την εφαρμογή του.

Η δημοφιλής αυτή εφαρμογή που διατίθεται μέσω του App Stores για τα iPod Touch, τα iPad και το iPhone και μέσω άλλων μέσων για τις συσκευές Android, αν και προσφέρει στους παίκτες την επιλογή να παίξουν δωρεάν, επιτρέπει σε όσους το επιθυμούν να κάνουν μια κατάθεση και να παίξουν με πραγματικά χρηματικά ποσά.

Έτσι, οι Αυστραλοί βρήκαν έναν εύκολο τρόπο να τζογάρουν παρά τις απαγορεύσεις, εκμεταλλευόμενοι τις ασάφειες και τα κενά της ισχύουσας νομοθεσίας που δεν θεωρεί παράνομες όλες τις μορφές τζόγου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, είναι το αθλητικό στοίχημα που επιτρέπεται σε αντίθεση με άλλα είδη τζόγου όπως το πόκερ που απαγορεύονται.

Ο Di Natale έχει υποστηρίξει πως επιθυμεί σκλήρυνση των κανόνων με τους οποίους να επιτρέπεται μόνο το στοίχημα χωρίς ποντάρισμα πραγματικών χρημάτων, θεωρώντας αυτό το είδος τζόγου ως το λιγότερο επιβλαβές, γεγονός, που θα προστατεύσει τους πολίτες και την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Ο συνάδελφος του, Nick Xenophon, συμφωνεί με τον γερουσιαστή Di Natale πως η κεντρική εξουσία θα πρέπει να βάλει φραγμούς σε όσους επιδιώκουν να προωθήσουν αυτά τα είδη τζόγου στους Αυστραλούς. Η κυβέρνηση διαπίστωσε πως πολλοί από τους παρόχους δεν πληρώνουν φόρους και δεν συμμορφώνονται στους νόμους της χώρας με κάποιους εξ αυτών να έχουν βρει τρόπους να παρακάμπτουν τους κανονισμούς. Πρακτική, στην οποία οι δυο γερουσιαστές θα ήθελαν να βάλουν ένα τέλος.

Από τις κύριες προτεραιότητες των νομοθετών είναι η προστασία των νέων από τον εθισμό στον τζόγο από μικρή ηλικία. Και υπάρχει η αίσθηση πως αυτό δύσκολα θα επιτευχθεί όταν τα παιδιά έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτόν μέσω του διαδικτύου. Οι γερουσιαστές θεωρούν πως αν η κυβέρνηση επιθυμεί πράγματι να προλάβει μελλοντικά προβλήματα, θα πρέπει να κλείσει άμεσα τα νομοθετικά κενά.