Οι Διάφορες Κατηγορίες των Hackers

Σπυρίδων Αντωνόπουλος - 04-11-2016

Οι περισσότερΗ Γκρίζα Ζώνηοι από εμάς πιστεύουμε ότι οι χάκερ είναι μία ομοιογενή ομάδα από εγκληματίες που ζουν μέσα στην ανομία. Ενώ υπάρχουν αρκετοί από αυτούς που είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν τίποτε άλλο παρά μόνο να προκαλούν ζημιά ή να κοιτάνε πως να βγάλουν κέρδη, είναι λάθος να σκεφτόμαστε ότι όλοι οι hackers είναι σαν αυτούς.

Ο απλούστερος τρόπος για να κατηγοριοποιήσεις έναν χάκερ είναι ως Black, White ή Grey Hat Hackers. Η έννοια αυτή αναπτύχθηκε από τον όρο Black Hat ο οποίος επινοήθηκε από τον Richard Stallman. Ο ίδιος χρησιμοποίησε αυτόν τον ορισμό για να αντιπαραβάλλει τις δραστηριότητες των Black Hat Hackers με αυτών που είχαν ερευνητικό πνεύμα και διάθεση αναζήτησης, ως ένα είδος παιχνιδιού, το οποίο πολλοί hackers θεωρούν ως τον αληθινό πολιτισμό τους. Είναι πραγματικά αρκετά ειρωνικό το γεγονός ότι το στερεότυπο του τι σημαίνει να είσαι hacker θεωρείται, στο μυαλό του κοινού, το μέλος της Black Hat και όχι εκείνο της White Hat.

Το να Εργάζεσαι για Έναν Κοινό Στόχο

Οι White Hat Hackers είναι το ακριβώς αντίθετο από τους Black Hat, και χρησιμοποιούν τις ικανότητες τους για το καλό των εταιρειών που κάνουν hacking. Οι Μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις όπως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι κυβερνητικές υπηρεσίες και τα online casinos μπορεί να προσλαμβάνουν τους White Hat για τον εντοπισμό παραβιάσεων ασφαλείας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν προτού οτιδήποτε συμβεί.

Ένα καλό παράδειγμα του White Hat είναι η αμοιβή από το Facebook σε περίπτωση που εντοπιστεί Bug. Η εταιρεία πληρώνει τους White Hat Hackers που εντοπίζουν σφάλματα σε οποιοδήποτε από τα συστήματα τους, βοηθώντας έτσι να αποτρέψει τις δραστηριότητες των Black Hat. Πιο πρόσφατα, 10.000 $ πήγαν στον νεότερο από ποτέ White Hat Hacker, ένα 10χρονο από το Ελσίνκι ο οποίος είναι γνωστός μόνο ως Jani. Εντόπισε έναν τρόπο όπου οποιοσδήποτε μπορούσε να χακάρει το λογισμικό Instagram, ιδιοκτησίας του Facebook, και να διαγράψει τα σχόλια που άλλοι είχαν αναρτήσει. Με το να κάνει hacking στο Instagram, ο Jani εντόπισε ένα αδύναμο σημείο, και το έφερε στην προσοχή του Facebook προκειμένου να μπορεί να διορθωθεί.

Όπως και με τη ζωή, υπάρχει μια γκρίζα ζώνη μεταξύ του White και Black Hat hacker, και εκεί είναι που ο Grey Hat Hacker χωράει. Αυτά τα άτομα δεν χακάρουν τα συστήματα για δικό τους προσωπικό κέρδος, και δεν είναι βέβαιο ότι θα ενημερώσουν τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να παραβιάσουν τα όρια ασφαλείας τους για την τρύπα στο λογισμικό τους.

Η Γκρίζα Ζώνη

Ίσως το πιο πολύπλοκο θέμα δεν εΟι Διάφορες Κατηγορίες των Hackersίναι πώς να ταξινομήσεις τους χάκερ σύμφωνα με τις επιπτώσεις που έχουν για την εταιρεία ή τον οργανισμό που χακάρουν, αλλά για τον κόσμο στο σύνολο του. Το WikiLeaks, για παράδειγμα, θα μπορούσε σίγουρα να θεωρηθεί ως μια Black Hat επιχείρηση με την έννοια ότι έχει αρνητικές συνέπειες για τα θύματα του, αλλά θεωρείται από πολλούς ότι κάνουν ηθική εργασία. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση τον τίτλο Black Hat που τους έχει αποδοθεί.

Τέτοια ερωτήματα, καθώς επίσης νέες έρευνες και ανάπτυξη στον τομέα της ασφάλειας στο διαδίκτυο, θα εξεταστούν λεπτομερώς στο συνέδριο Black Hat Europe 2016 το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο από την 1η έως την 4η Νοεμβρίου. Η εταιρεία Black Hat φιλοξενεί μια σειρά από διαφορετικές συνδιαλέξεις όπου ασχολούνται με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, και αυτό είναι το πιο πρόσφατο που θα πραγματοποιηθεί. Παρεμπιπτόντως, αυτές οι συνδιαλέξεις είναι μια μεγάλη πηγή πληροφοριών και ενημέρωσης για τους White και Grey Hat hackers.