Ο ΟΠΑΠ Αρνείται Κρατική Πρόσβαση Χωρίς Συμφωνία

Σπυρίδων Αντωνόπουλος - 30-03-2017

Ο ΟΠΑΠ θέλει συμφωνία εμπιστευτικότητας πριν από τον έλεγχοΠρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης αποκάλυψαν μια νέα εξέλιξη μεταξύ της Ελληνικής εταιρείας ΟΠΑΠ και της τοπικής Κυπριακής κυβέρνησης. Ο ΟΠΑΠ, ο οποίος κατέχει το μονοπώλιο τυχερών παιχνιδιών στην Κύπρο, αρνήθηκε να ανοίξει τα βιβλία του για έλεγχο χωρίς προηγούμενη εφαρμογή συμφωνίας εμπιστευτικότητας.

Η εταιρεία αρνείται να επιτρέψει στο Κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών πρόσβαση στα βιβλία της έχοντας προκαλέσει υποψίες για τις οικονομικές συναλλαγές της νωρίτερα αυτό το χρόνο. Ο ΟΠΑΠ κατέχει μια διμερή συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο, η οποία επιτρέπει στην επιχείρηση αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης τυχερών παιχνιδιών με πραγματικά χρήματα στο νησί της Μεσογείου.

Ο ΟΠΑΠ Εξακολουθεί Να Κατέχει Το Μονοπώλιο

Ο ΟΠΑΠ ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1958 ως κρατικό μονοπώλιο σε κάθε είδους δραστηριότητα τυχερών παιχνιδιών. Το 1999, η εταιρεία μετατράπηκε σε μια κοινή μετοχική επιχείρηση πριν ζητηθεί από την Αθήνα να πωλήσει το μερίδιό της κατά τη διάρκεια της δεινής οικονομικής κρίσης.

Ένα πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΟΠΑΠ πωλήθηκε το 2013 στην Emma Delta Hellenic Holding Limited για 600 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που θεωρητικά θα έπρεπε να έχει αναιρέσει το τοπικό μονοπώλιο της εταιρείας. Ωστόσο, ο ΟΠΑΠ εξακολουθεί να είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής λαχειοφόρου αγοράς της Κύπρου, ένα θέμα μεγάλης συζήτησης μεταξύ των κυβερνητικών αξιωματούχων του νησιού μετά το πιο πρόσφατο περιστατικό ελέγχου.

Σύμφωνα με αναφορά της Cyprus Mail, ο ΟΠΑΠ έκανε το αίτημα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία είχε συγκληθεί για να συζητήσει πιθανές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να μεταρρυθμίσουν τους τοπικούς νόμους που αφορούν στα τυχερά παιχνίδια μετρητών.

Το Κράτος Χάνει Έως Και 1,8 Εκατομμύρια Ευρώ Κάθε Μήνα

Ο Κύπριος Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης έκτοτε αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει συγκεντρώσει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε φορολογικά έσοδα από τον ΟΠΑΠ μέχρι το 2013, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι πιο κοντά στα 35 εκατομμύρια ευρώ με βάση τον αναφερόμενο ετήσιο κύκλο εργασιών της εταιρείας.

Ο ΟΠΑΠ ανέφερε έσοδα της τάξης των 192 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα σε σχέση με τα 48 εκατομμύρια ευρώ του 2013, πράγμα που σημαίνει ότι το κράτος αυτή τη στιγμή χάνει περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα σε φόρους από την επιχείρηση.

Σε δήλωσή του, ο Μιχαηλίδης σημείωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν συμφωνεί με την τρέχουσα κατάσταση κατά την οποία ο ΟΠΑΠ είναι ο μοναδικός πάροχος λαχειοφόρου αγοράς στην Κύπρο χωρίς θεμιτό ανταγωνισμό. Σημείωσε ότι το σημαντικότερο θέμα προς αντιμετώπιση είναι το μερίδιο του κράτους στα έσοδα της επιχείρησης.

Η άρνηση του ΟΠΑΠ να ανοίξει τα βιβλία του στις αρμόδιες αρχές έχει έκτοτε προκαλέσει την αστυνομική έρευνα στην οικονομική του κατάσταση. Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία εμπιστευτικότητας που ζήτησε η εταιρεία, αναθέτοντας αντιθέτως την υπόθεση στο κράτος για περαιτέρω έρευνα.