Κερδοφόρα Αποτελέσματα Α’ Τριμήνου για τον ΟΠΑΠ

Σπυρίδων Αντωνόπουλος - 11-06-2019

Κερδοφόρο Α’ Τρίμηνο του ΟΠΑΠΟ ελληνικός Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου ΑΕ, ή ΟΠΑΠ, ανακοίνωσε μια εξαιρετική έναρξη για το 2019. Ο πάροχος στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών δημοσίευσε την Τετάρτη 5 Ιουνίου τα καλύτερα τριμηνιαία αποτελέσματα από το 2010.

Τα συνολικά ετήσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 5% στα 396 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 28% στα 156 εκατομμύρια ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 57,2 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 43,5%. Το προφίλ λιανικής τους συνεχίζει να αυξάνεται και τα προϊόντα μπορούν πλέον να αγοραστούν σε 147 ακόμη φυσικά καταστήματα.

Αναμένονται Ακόμη Καλύτερα Αποτελέσματα

Ακόμη και στους τομείς που δεν βελτιώθηκε σημαντικά η απόδοση, ο ΟΠΑΠ φαίνεται να έχει εξηγήσεις για τα αποτελέσματα και να προβλέπει υψηλότερα αποτελέσματα για το υπόλοιπο του έτους. Για παράδειγμα, οι συναλλαγές σε λαχεία, υπήρξαν από καιρό ένας από τους βασικούς πυλώνες του ΟΠΑΠ και αυξήθηκαν μόνο κατά 1,6% στα 191,7 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν ανησυχεί και αναμένει μεγαλύτερα κέρδη χάρη στο Τζόκερ, το πρώτο της online τυχερό παιχνίδι, που ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου. Τα κέρδη των αθλητικών στοιχημάτων σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 5,3%, αλλά ο πάροχος αμέσως επεσήμανε ότι αυτό ήταν και πάλι υψηλότερο κατά 1,9% από το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Μεγάλη Επιτυχία των VLT

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου οφείλονται κατά κύριο λόγο στα 25.000 παιγνιομηχανήματα Video Lottery Terminals, ή VLT, τα οποία λανσάρισε ο ΟΠΑΠ. Τα έσοδα από VLT σε ετήσια βάση ανήλθαν σε 68,9 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 59%, ενώ το συνολικό μερίδιο των εσόδων από τα VLT αυξήθηκε σχεδόν κατά 6 μονάδες στο 17,4%.

Η Μεγάλη Συνεισφορά των SSBT

Εκτός από τα VLT, ο ΟΠΑΠ διέθετε 6.328 Τερματικά Αυτόματης Εξυπηρέτησης Στοιχηματισμού (Self-Service Betting Terminals), ή SSBT, εγκατεστημένα στην Κύπρο και την Ελλάδα μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019. Τα SSBT, που υποστηρίζονται από την Playtech, ήταν υπεύθυνα για το 15% των συνολικών εσόδων από στοιχήματα κατά τους πρώτους 3 μήνες του έτους. Αυτά ήταν κατά 6,7% υψηλότερα από το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Βαδίζοντας προς τον Online Τομέα

Με το βλέμμα πάντα στην περαιτέρω επέκταση, ο ΟΠΑΠ στρέφεται στον ψηφιακό στοιχηματισμό για να αυξήσει τα έσοδά του ακόμη περισσότερο. Η εταιρεία αναμένει την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής για την απόκτηση του ελέγχου της πλειοψηφίας της TCB Holdings, μητρικής εταιρείας του Ομίλου Stoiximan.

Ο Όμιλος Stoiximan παρέχει online υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών στην Αυστρία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία, καθώς και στην Ελλάδα και την Κύπρο. Επομένως, ο έλεγχος του μητρικού του οργανισμού θα καθιστούσε τον ΟΠΑΠ μια σημαντική παρουσία στην αρένα παιχνιδιών στοιχηματισμού για επιτραπέζιους υπολογιστές και κινητά.

Η νέα θυγατρική πληρωμών λιανικής/ηλεκτρονικής πληρωμής της εταιρείας, η Tora Wallet, ήδη ακμάζει και είχε επεξεργαστεί 390.000 συναλλαγές μέχρι τις 31 Μαΐου. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να υπερβεί τις 500.000 μέχρι το τέλος Ιουνίου και η εφαρμογή για κινητά αναμένεται να παρουσιαστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Με τόσα πολλά online και επίγεια σχέδια, είναι κατανοητή η εμπιστοσύνη του ΟΠΑΠ στη συνεχή αύξηση των εσόδων του.