Ο ΟΠΑΠ Αντιμετωπίζει Έλεγχο

Σπυρίδων Αντωνόπουλος - 16-03-2017

Ο ΟΠΑΠ θα ελεγχθεί από τις Κυπριακές αρχές. Ο ΟΠΑΠ, όνομα συνώνυμο με παιχνίδια κληρώσεων και το στοίχημα σε αθλητικά γεγονότα, μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα με τις τοπικές αρχές στην Κύπρο, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα να διατάξει επίσημη έρευνα στα οικονομικά της εταιρείας. 

Η εφημερίδα Cyprus Mail ανέφερε ότι ο Κώστας Κληρίδης διέταξε την έρευνα μετά τη φερόμενη επιμονή του ΟΠΑΠ για υπογραφή συμφωνητικού εμπιστευτικότητας από τη Γενική Λογίστρια, Ρέα Γεωργίου, πριν εκείνη μπορέσει να παραλάβει οποιονδήποτε από τους ετήσιους οικονομικούς λογαριασμούς της εταιρείας.

Το εν λόγω αίτημα ήταν αισθητά ασυνήθιστο και έγινε γνωστό πριν μερικές μέρες κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο γύρω από την προτεινόμενη νομοθεσία που θα αναμορφώσει πλήρως το νομικό πλαίσιο στην Κύπρο σε σχέση με το στοίχημα, ώστε να συμβαδίζει καλύτερα με τη νομοθεσία που αποτελεί πλέον πρότυπο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγές σημείωσαν ότι το αίτημα του ΟΠΑΠ δεν έγινε αποδεκτό από την κα Γεωργίου, μετά από διαβούλευση που είχε για το θέμα με τον κο Κληρίδη. Αυτή η ενέργεια προκάλεσε στη συνέχεια την άρνηση της Ευρωπαϊκής εταιρείας στοιχήματος, η οποία δεν επέτρεψε την πρόσβαση σε στοιχεία λογαριασμών από τους προαναφερόμενους, κάτι που δημιούργησε υποψίες στην πλευρά Κληρίδη.

Κάλεσμα Για Την Κατάργηση Του Μονοπωλίου Στην Κύπρο

Ο ΟΠΑΠ ιδρύθηκε σχεδόν πριν 60 χρόνια στην Ελλάδα. Από το 1958 αποτελεί την κρατική εταιρεία στοιχήματος και διοργανώνει τις τοπικές κληρώσεις στη χώρα, με μονοπώλιο στη βιομηχανία στοιχήματος γενικότερα. Αργότερα, στην απαρχή του 21ου αιώνα, η εταιρεία μετατράπηκε σε δημόσια με μετοχές. Το 2013, πουλήθηκε το υπόλοιπο 33% της κρατικής συμμετοχής σε έναν Ελληνο-Τσεχικό όμιλο επιχειρήσεων, την εταιρεία Emma Delta Hellenic Holding Ltd. Η συμφωνία αποτιμήθηκε σε πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ διατήρησε το μονοπώλιό του στην Κύπρο, ιδιαίτερα στον τομέα των κληρώσεων, ενώ η λειτουργία του ρυθμίζεται στο πλαίσιο μια συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό το μονοπώλιο πρέπει να καταργηθεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ελληνικό κράτος δεν κατέχει πλέον ποσοστό του ΟΠΑΠ.

Ο ΟΠΑΠ Κοστίζει Σχεδόν 2 Εκατομμύρια Ευρώ το Μήνα

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, έχει ήδη σημειώσει ότι ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να πληρώνει περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους, αντί περίπου 9 εκατομμυρίων που πληρώνει τώρα.

Περαιτέρω, εξήγησε ότι ο τζίρος της εταιρείας αυξήθηκε περίπου κατά 140 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια, που σημαίνει ότι το κράτος χάνει περίπου 2 εκατομμύρια κάθε μήνα λόγω της υφιστάμενης συμφωνίας.

Ο κος Μιχαηλίδης είπε στους Κύπριους βουλευτές ότι το κράτος δεν αισθάνεται άνετα με την παρούσα κατάσταση γύρω από το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ και το γεγονός ότι ο οργανισμός δεν έχει κανέναν ουσιαστικό ανταγωνιστή. Συνέχισε λέγοντας ότι το ποσοστό του κράτους θα πρέπει να θεωρείται κρίσιμο στοιχείο μιας συμφωνίας, μαζί με την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος με περισσότερο ισορροπημένες προτάσεις.