Ο κόσμος της Google

Σπυρίδων Αντωνόπουλος - 04-07-2016

Παρά το γεγονός ότι η Google έχει καταβάλλει σημαντική προσπάθεια και είχε κάποια επιτυχία σε διάφορα προϊόντα και καινοτομίες, όπως τα οχήματα αυτόματης οδήγησης, και σε διάφορες συσκευές υλικού, ο πυρήνας των δραστηριοτήτων της παραμένει η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Σήμερα, ο κόσμος της Google έχει επεκταθεί σημαντικά σε σχέση με το ταπεινό της ξεκίνημα, και συνεχίζει να το κάνει διαρκώς. Σε αρκετά από τα online προϊόντα της, συμπεριλαμβανομένης της μηχανής αναζήτησης Chrome, του Google Books και του Google Maps, μπορεί οποιοσδήποτε να έχει δωρεάν πρόσβαση, ενώ άλλα απαιτούν λογαριασμό. Θα πρέπει να είστε κάτοχος ενός λογαριασμού για να έχετε πρόσβαση στο Gmail, το Google+, το Blogger, το Google Hangouts και σε άλλα. Μόλις δημιουργήσετε τον λογαριασμό σας, μπορείτε να επιλέξετε ποιες εφαρμογές θέλετε να απενεργοποιήσετε και να ενεργοποιήσετε.

Εξατομίκευση

Με μια πρόχειρη ματιά στη λίστα των προϊόντων και τις υπηρεσίες που προσφέρει η Google γίνεται σαφές ότι μπορείτε να κάνετε σχεδόν όλα όσα επιθυμείτε. Από το να στήσετε σελίδες μέχρι το να εντοπίσετε πελάτες, όλα είναι πιθανά και εξαρτώνται απλώς από το πώς θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον λογαριασμό σας. Αν έχετε λογαριασμό, όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα σας διατηρούνται, ώστε η Google να προσαρμόζει για εσάς την online εμπειρία σας.

Με τον ίδιο τρόπο, αν απολαμβάνετε τα online τυχερά παιχνίδια, και ψάξατε μια κριτική για ένα παιχνίδι ή κάποιες οδηγίες για το πώς να παίξετε στο YouTube, θα σας παρουσιαστούν προτάσεις για σχετικά κλιπ, τα οποία ίσως σας ενδιαφέρουν, την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε τη σελίδα. Αν χρησιμοποιήσετε λέξεις αναζήτησης για να βρείτε μια συμβουλή στρατηγικής ή κατάλληλες σελίδες τυχερών παιχνιδιών, είναι πολύ πιθανόν να δείτε διαφημίσεις για online καζίνο στην ενότητα των ειδήσεων.

Με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Google, οι πληροφορίες που είναι προσβάσιμες ή αποθηκεύονται σε μια τοποθεσία μπορούν εύκολα να κοινοποιηθούν σε άλλους. Αυτό σας επιτρέπει να συνδέεστε στον λογαριασμό σας και να διαχειρίζεστε τα θέματά σας από κάθε συσκευή που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μπορείτε ακόμα και να αναζητήσετε από μια εντελώς διαφορετική συσκευή ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη πριν από χρόνια.

Σήμερα, αυτό αρχίζει να γίνεται κανόνας και σε άλλες πλατφόρμες, όπως το Facebook, το Snapchat και το Pinterest. Έχει μείνει στη μνήμη οτιδήποτε σας απασχόλησε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή επικεντρωθήκατε σε αυτό, επιτρέποντάς σας ουσιαστικά να κουβαλάτε μαζί τη δουλειά σας και τα ενδιαφέροντά σας, όπου κι αν πηγαίνετε. 

Προαιρετική Κοινοποίηση

Αν ζείτε σε μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχετε επιπλέον τη δυνατότητα να εξαιρεθείτε από τη συλλογή δεδομένων. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να μην κρατούν τις πληροφορίες τους για πάντα και να μην είναι προσβάσιμες στους άλλους, και υπάρχουν διάφορες ενδιαφέρουσες νομικές εξελίξεις και δεδικασμένα γύρω από αυτό το θέμα.

Ο καθένας χρειάζεται να σκεφτεί προσεκτικά πώς θέλουν να είναι το online προφίλ τους και πώς θέλουν να διαχειριστούν την ιδιωτική του ζωή και τις δραστηριότητές του. Όπως κάθε βιβλίο που δανειστήκατε από μια βιβλιοθήκη ή κάθε επώνυμο μπλουζάκι που φορέσατε μαρτυρά πληροφορίες για εσάς, το ίδιο συμβαίνει και με τα πράγματα που ψάχνετε και κάνετε online. Το να επιτρέπετε στο Google να χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες, μπορεί να σας παραπέμψει σε περισσότερες χρήσιμες πηγές και να κάνει τη συνολική σας εμπειρία χρήσης περισσότερο διασκεδαστική και προσωπική, ώστε να υπάρχουν σίγουρα πλεονεκτήματα στο να είναι κανείς μέρος του κόσμου της Google, ή του Googleverse, όπως πολύ εύστοχα έχει ονομαστεί.