Διαχείριση Εφαρμογών και Άλλες Συμβουλές για να Διατηρήσετε τη Ζωή της Μπαταρίας ενός Smartphone

Σπυρίδων Αντωνόπουλος - 16-08-2016

Συμβουλές για να Διατηρήσετε τη Ζωή της Μπαταρίας ενός SmartphoneΜια ευρέως διαδεδομένη άποψη είναι ότι οποιαδήποτε εφαρμογή για smartphone δεν χρησιμοποιείται θα πρέπει να τερματιστεί προκειμένου να διατηρηθεί η μπαταρία όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά ο Kyle Richter εξηγεί σε ένα άρθρο του ότι αυτό συχνά κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Ο Richter είναι αυτή τη στιγμή Διευθύνων Σύμβουλος της Martiancraft, και πρώην τεχνικός της Apple. Ο Hiroshi Lockheimer, μηχανικός και Αντιπρόεδρος της Android, λέει το ίδιο και συμφωνεί με τις συμβουλές του Richter.

Αυτή η ιδέα μπορεί να φαίνεται δύσκολο να γίνει κατανοητή για αρχή, αλλά είναι στην πραγματικότητα πολύ λογική. Ο Richter αναφέρει ότι τα iPhones είναι σχεδιασμένα να βάζουν τις αδρανής εφαρμογές σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας έως ότου χρησιμοποιηθούν ξανά, και ότι η επιβολή τερματισμού χρησιμοποιεί σημαντικά περισσότερη μπαταρία από ό,τι αυτή η ρύθμιση. Το λειτουργικό σύστημα Android λειτουργεί με πολύ παρόμοιο τρόπο και ο Lockheimer εξηγεί ότι το κλείσιμο κάποιων εφαρμογών κάνουν το λειτουργικό σύστημα να θέλει να τις επαναφέρει και να κάνει αναζήτηση για αυτές, κάτι που σίγουρα καταναλώνει ενέργεια.

Διαχείριση Μνήμης

Στην ουσία, όταν οι εφαρμογές είναι σε αυτή την κατάσταση αδράνειας και αναστολής λειτουργίας δεν εκτελούνται καθόλου και δεν χρησιμοποιούν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αλλά παραμένουν στη μνήμη της συσκευής. Αυτό τους επιτρέπει να ανοίξουν ξανά πολύ γρήγορα επειδή δεν κάνουν πλήρη επανεκκίνηση, με παρόμοιο τρόπο που ανοίγει ένας υπολογιστής από κατάσταση αναστολής λειτουργίας, αντί να κάνει πλήρη επανεκκίνηση.

Οι αλγόριθμοι που εκτελούν τη διαχείριση μνήμης σε μια συσκευή είναι σε θέση να καθορίσουν πότε οι χρήστες θα χρειαστούν δεδομένα ή θα θελήσουν να ανανεώσουν τις εφαρμογές τους με βάση την προηγούμενη συμπεριφορά τους, και το κλείσιμο των εφαρμογών θα διακόψει τελείως όλα αυτά. Εκτός από τη χρήση περισσότερης μπαταρία, μπορεί να επιβραδύνει το λειτουργικό σύστημα και να κάνει όλο το smartphone μια λιγότερο συνεκτική συσκευή.

Πότε να Κλείσετε μια Εφαρμογή

Ενώ ο Tim Cook, τρέχων Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, αντάλλαξε emails με έναν φαν στον οποίο επιβεβαίωσε ότι αυτός επίσης δεν κλείνει εφαρμογές για να εξοικονομήσει μπαταρία, υπάρχουν λίγες περιπτώσεις στις οποίες αυτό πρέπει να γίνει.

Οποιαδήποτε εφαρμογή που τρέχει στο παρασκήνιο ή αναπαράγει ήχο, όπως τα περισσότερα παιχνίδια καζίνο, θα πρέπει να κλείσει. Επίσης πάντα πρέπει να κλείνετε μια εφαρμογή που έχει παγώσει ή δυσλειτουργεί με κάποιο τρόπο. Οι χρήστες που ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας τους για όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούν επίσης να πάρουν πολλά μέτρα που είναι πιο παραγωγικά από το κλείσιμο και την έξοδο από τις εφαρμογές τους.

Άλλοι Τρόποι για τη Μεγιστοποίηση της Διάρκειας Ζωής της Μπαταρίας

Απενεργοποιώντας την λειτουργία ανανέωσης των εφαρμογών στο παρασκήνιο και μειώνοντας τη φωτεινότητα της οθόνης, μπορείτε  να εξοικονομήσετε σημαντική ποσότητα από τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Οι χρήστες Android μπορούν να ενεργοποιήσουν τo Doze Mode, και οι χρήστες iOS, παρόμοια,  τη Λειτουργία Χαμηλής Ισχύος (Low Power Mode).

Όποιος δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνό του για αρκετές ώρες θα πρέπει να το απενεργοποιήσει, αλλά αν αυτό το διάστημα δεν είναι πολύ μεγάλο είναι συχνά καλύτερα να το θέσει σε λειτουργία πτήσης. Η ενεργοποίηση του τηλεφώνου χρησιμοποιεί πολύ περισσότερη ισχύ από ό,τι απλά η απενεργοποίηση της λειτουργία πτήσης, έτσι κάθε κατάσταση θα πρέπει να εξετάζεται  διαφορετικά. Η διατήρηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας ενός smartphone είναι σημαντική, και το να γνωρίζει κανείς πώς να το κάνει σωστά είναι εξίσου σημαντικό.