Μείωση των Εσόδων για την NetEnt κατά το Τρίτο Τρίμηνο

Σπυρίδων Αντωνόπουλος - 28-10-2019

Μείωση Εσόδων για τη NetEnt κατά το 3ο Τρίμηνο Η εταιρεία παραγωγής Online παιχνιδιών καζίνο NetEnt έχει περίοπτη θέση στον κλάδο. Πολλοί θεωρούν την εταιρεία την κορυφαία στον χώρο, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον σεβασμό που έχει κερδίσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο, σε μια πρόσφατη συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε ότι δεν είναι όλα ρόδινα για τη NetEnt. Η μεγαλοεταιρεία δημοσίευσε την τριμηνιαία αναφορά της για το 2019 και οι αριθμοί δείχνουν ότι τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν έως και 10%. Αυτός ο αριθμός λαμβάνει υπόψη την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, όπου τα έσοδα ήταν αυξημένα, μαρτυρώντας μια φθίνουσα πορεία.

Η Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Therese Hillman διασφάλισε τους παρευρισκόμενους ότι το μέλλον θα ήταν σαφώς λαμπρότερο, αλλά δεν έπεισε τους πάντες.

Μείωση Εσόδων

Μια πιο στενή ματιά στην τριμηνιαία αναφορά ρίχνει λίγο περισσότερο φως στη σοβαρότητα της κατάστασης. Τα έσοδα για το τρίμηνο ανήλθαν σε 443 εκατομμύρια SEΚ, που δεν είναι ευκαταφρόνητο ποσό. Αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η NetEnt απέκτησε τη Red Tiger, μια ανταγωνιστική εταιρεία ανάπτυξης, νωρίτερα μέσα στο έτος. Μετά από προσαρμογή των εσόδων ώστε να συμπεριλαμβάνουν την απόκτηση της εταιρείας και τις διαφορές λόγω συναλλάγματος, είναι εμφανές ότι τα έσοδα μειώθηκαν κατά έως και 10%.

Πιο λεπτομερώς, το EBITDA μειώθηκε κατά 15% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2018, φτάνοντας τα 196 εκατομμύρια SEK. Υπολογίζοντας μόνο τα καθαρά έσοδα, το ποσό ανέρχεται σε 97 εκατομμύρια SEK. Με άλλα λόγια, τα έσοδα μετά από τις παρακρατήσεις μειώθηκαν κατά έως και 60%.

Η απορρόφηση της Red Tiger αύξησε τα έσοδα κατά 30 εκατομμύρια SEK, το σύνολο του EBITDA κατά 20 εκατομμύρια SEK και την κατώτατη γραμμή του EBIT κατά 19 εκατομμύρια SEK.

Κακή Απόδοση στη Σουηδία

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη Hillman κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε τη δημοσίευση της αναφοράς. Εξήγησε ότι η μείωση στα έσοδα οφείλεται κατά κύριο λόγο στη χαμηλή ανάπτυξη της Σουηδικής αγοράς. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, σε αυτό μπορεί να καταλογιστεί μια μείωση της τάξεως του 7 έως 10%. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αρνητική επίδραση είχαν και οι αντίστοιχες αγορές της Νορβηγίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όμως, δεν υπήρξαν μόνο κακά νέα. Η Hillman δεν έχασε την ευκαιρία να εστιάσει στα πιο θετικά συμβάντα του τριμήνου και το ενδεχόμενο αύξησης των εσόδων μελλοντικά. Έδωσε βάση στις αναπτυσσόμενες αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών. Η NetEnt έχει επενδύσει τόσο στο New Jersey όσο και στην Pennsylvania, με καλές επιστροφές. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, η ανάπτυξη στην περιοχή ενδέχεται να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα επαναφέρει γρήγορα τους αριθμούς σε θετικό πρόσημο.

Αναμένουμε να δούμε εάν τα λεγόμενά της θα γίνουν πραγματικότητα, αλλά πολλοί θα παρακολουθούν στενά τη NetEnt και θα περιμένουν την αντίστοιχη αναφορά του τετάρτου τριμήνου.