Η Ελλάδα Υποβάλλει Νομικές Μεταρρυθμίσεις Παιχνιδιών Στην ΕΕ

Σπυρίδων Αντωνόπουλος - 09-04-2019

Τυχερά παιχνίδια υπό επανεξέταση στην ΕλλάδαΗ κυβέρνηση της Ελλάδας υπέβαλε ορισμένες προτάσεις σχετικά με τα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ρυθμιστικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Οι προτάσεις αποσκοπούν στη μεταρρύθμιση των υφιστάμενων νόμων και κανονισμών και ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι αυτό είναι απαραίτητο χάρη στις αιφνίδιες και γρήγορες εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρονικής τεχνολογίας.

Αθλητικά στοιχήματα και επιτραπέζια παιχνίδια περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προτάσεων, αλλά όχι τα παιχνίδια με τυχαία αναπαραγωγή. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αντίδραση από τους φορείς εκμετάλλευσης της χώρας, και δεν είναι περίεργο, δεδομένου του μεγέθους της τιμής η οποία τώρα έχει οριστεί να συνοδεύει όλες τις άδειες οι οποίες εκδίδονται στη χώρα.

Έξοδα Αμοιβής, Κατανεμημένα Οφέλη

Στο μέλλον, τα αθλητικά στοιχήματα θα λαμβάνουν άδεια με βάση μια ξεχωριστού τύπου άδειας σε σχέση με εκείνη η οποία χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση όλων των άλλων διαδικτυακών παιχνιδιών. Τα καλά νέα είναι ότι οι φορείς εκμετάλλευσης θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και για τους δύο τύπους αδειών και ότι δεν θα επιβληθούν περιορισμοί στο συνολικό αριθμό των αδειών οι οποίοι εκδίδονται στην αγορά. Το μειονέκτημα είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι μια άδεια αθλητικού στοιχήματος θα κοστίσει έως και € 4 εκατομμύρια και μια άδεια ηλεκτρονικού παιχνιδιού για οτιδήποτε άλλο θα κοστίζει για έναν συγκεκριμένο φορέα εκμετάλλευσης 1 εκατομμύριο ευρώ.

Το χειρότερο από όλα, τουλάχιστον από την άποψη των φορέων εκμετάλλευσης, είναι το γεγονός ότι μια άδεια θα ισχύει μόνο για ένα όνομα τομέα και εάν οι φορείς εκμετάλλευσης θέλουν να προσφέρουν υπηρεσίες παιχνιδιών σε περισσότερους από έναν ισοτόπους, θα πρέπει να αγοράσουν ένα ξεχωριστή πρόσθετη άδεια για κάθε ιστοσελίδα.

Τήρηση Διεθνών Προτύπων

Η θετική πλευρά είναι ότι οι φορείς εκμετάλλευσης οι οποίοι διαθέτουν σήμερα άδεια και προσφέρουν παιχνίδια και αθλητικά στοιχήματα σε οποιοδήποτε από τα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά όχι στην Ελλάδα, θα είναι σε θέση να υποβάλουν αίτηση για ορισμένες μεταβατικές ενστάσεις όσον αφορά την επέκταση των υπηρεσιών και των προϊόντων τους στους Έλληνες παίκτες.

Οι προτάσεις οι οποίες υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνουν επίσης ορισμένες προτάσεις όσον αφορά τη δημιουργία ενός συστήματος αποκλεισμού. Η ευθύνη διατήρησης του καταλόγου θα ανήκει στην Ελληνική Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών (EEΤΠ). Η EEΤΠ έχει συνεργαστεί στενά με όλη τη διαδικασία υποβολής προτάσεων από την 1η ημέρα.

Η EEΤΠ έχει επίσης δηλώσει ότι μέρος της διαδικασίας ή της αναμόρφωσης θα είναι η ανανέωση της μαύρης λίστας των απατεώνων φορέων, ώστε να ευθυγραμμιστεί η διαδικασία με τα διεθνή παιχνίδια και τα ρυθμιστικά πρότυπα.

Πηγές:

https://www.igamingbusiness.com/