Ο Όμιλος SAZKA Αυξάνει την Πίεση στον ΟΠΑΠ

Σπυρίδων Αντωνόπουλος - 05-11-2019

Η SAZKA αγόρασε περισσότερες μετοχές του ΟΠΑΠΟ Όμιλος SAZKA, μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα λοταρίας και αθλητικού στοιχηματισμού με έδρα στην Τσέχικη Δημοκρατία απέκτησε περισσότερες μετοχές του ΟΠΑΠ, τον κάτοχο του μονοπώλιου για τη λοταρία, τον αθλητικό στοιχηματισμό και τα τερματικά βίντεο λοταρίας στην Ελλάδα. Η ανακοίνωση ήρθε κατά την ολοκλήρωση της περιόδου προσφορών, κατά την οποία εταιρεία προσπάθησε να αποκτήσει όλες τις διαθέσιμες μετοχές του Ελληνικού παρόχου. Παρότι δεν τον κατάφερε, η SAZKA πλέον έχει στην κατοχή της σχεδόν 40% των μετοχών του ΟΠΑΠ.

 Λεπτομέρειες της Συμφωνίας

Η περίοδος προσφορών ολοκληρώθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2019 και παρότι επρόκειτο για ανοικτό διαγωνισμό, η SAZKA κατάφερε να έλθει σε συμφωνία με περίπου 7,25% των μετόχων του ΟΠΑΠ. Το 2013, η Τσέχικη εταιρεία αγόρασε περίπου το 33% των μετοχών της Ελληνικής εταιρείας, όταν διενεργήθηκε το πρώτο μέρος της ιδιωτικοποίησής της, οπότε πλέον κατέχει μεγάλο μερίδιο του ΟΠΑΠ.

Τώρα, η πλατφόρμα που πρόκειται για μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες λοταρίας στην Ευρώπη, συμφώνησε να αποκτήσει 23.323.179 μετοχές με κόστος €9,12 η καθεμία. Η συνολική τιμή ανέρχεται στα 212,7 εκατομμύρια ευρώ, παρότι ο αρχικός σκοπός της SAZKA ήταν πολύ πιο μεγαλεπήβολος. Για την προσπάθειά της να αγοράσει όλες τις μετοχές που ήταν διαθέσιμες για περίπου 9,60 ευρώ η καθεμία όταν ανακοινώθηκε ο διαγωνισμός, είχε προϋπολογίσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μετά από την ολοκλήρωση της μεταφοράς των μετοχών που θα ξεκινήσει στις 5 Νοεμβρίου, 128.593.179 μετοχές του ΟΠΑΠ θα βρίσκονται υπό την άμεση ή έμμεση κατοχή της SAZKA. Όταν υπολογιστούν οι ίδιες μετοχές ή αυτές που αγοράστηκαν εκ νέου από την εταιρεία, φτάνουμε στο 59,93% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψηφοφορίας.

Η SAZKA δε Σταματάει Εδώ

Παρότι η νέα συμφωνία θα δώσει στη SAZKA περισσότερο έλεγχο στον ΟΠΑΠ, η εταιρεία ξεκάθαρα δε θεωρεί ότι αυτό είναι αρκετό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου Karel Komarek, επιθυμούν να συνεχίσουν την προσπάθεια να λάβουν την πλειονότητα των μετοχών της Ελληνικής εταιρείας.

Ο Komarek ανέφερε ότι παρότι η εταιρεία ήταν ευχαριστημένη που αύξησε σημαντικά το μερίδιό της μέσω της διαδικασίας υποβολής προσφοράς, δε σκοπεύουν να σταματήσουν σε αυτό. Ο τελικός στόχος, εξήγησε, είναι σταδιακά να αποκτήσουν την πλειονότητα των μετοχών.

Ωστόσο, η SAZKA σίγουρα δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει τις σχέσεις της με τυχόν πρόσωπα ή εταιρείες που συνδέονται με τον ΟΠΑΠ. Επιδεικνύοντας επιχειρηματικό μυαλό και στην προσπάθειά του να μη προκαλέσει αντιδράσεις, ο Komarek πρόσθεσε ότι η SAZKA θα χαρεί να βρεθεί ως συνεπενδυτής όσων δεν πούλησαν τις μετοχές τους κατά την περίοδο υποβολής προσφορών.

Ο πρόεδρος επέδειξε τη δύναμη της εταιρείας του και υπονόησε ότι προσπαθούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ΟΠΑΠ< αναφέροντας ότι χαίρονται που οι μέτοχοι επέλεξαν να συνεργαστούν, προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνεχή εξέλιξη του ΟΠΑΠ.