Η RGA προειδοποιεί την Ελλάδα για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ

Σπυρίδων Αντωνόπουλος - 26-05-2016

Δημοσιεύτηκε Marina on Δευτέρα, 2013-03-25 στις

Η Ένωση εταιριών Τυχερών Παιγνίων εξ Αποστάσεως (Remote Gambling Association, RGA) απέστειλε προειδοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση πως τα σχέδια της να επεκτείνει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ από τα πρακτορεία στον χώρο του διαδικτύου αντίκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σε σχετικό της υπόμνημα διαμαρτυρίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η RGA υπογραμμίζει την νομική αντίφαση που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις στην Ελλάδα που αποτρέπουν την δραστηριοποίηση άλλου παρόχου τυχερών παιχνιδιών στη χώρα την στιγμή που βρίσκεται τυπικά σε ισχύ ο Νόμος περί Τυχερών Παιγνίων που ψηφίστηκε το 2011 και ο οποίος προβλέπει την αδειοδότηση παρόχων τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο.

 

Ο -υπό κρατικό έλεγχο- ΟΠΑΠ, αποτελεί αυτή την στιγμή μονοπώλιο στην Ελλάδα (του αθλητικού στοιχήματος συμπεριλαμβανομένου) και τον περασμένο Δεκέμβριο διέρρευσαν σχέδια του υπουργείου Οικονομικών περί επέκτασης του μονοπωλίου αυτού και στον χώρο του διαδικτύου μέχρι και το 2020.

 

Σύμφωνα με τον υπό επεξεργασία Νόμο, οι προσωρινές άδειες που ήδη εκχωρήθηκαν σε 24 παρόχους -και οι οποίοι πλήρωσαν κανονικά φόρους και δικαιώματα για να τις αποκτήσουν- θα ακυρωθούν.

 

Η RGA υποστηρίζει πως η απροθυμία της Ελλάδας να εφαρμόσει τον νόμο του 2011 σημαίνει πως οι πάροχοι που έχουν άδεια λειτουργίας σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα μπορούν να λάβουν αντίστοιχη άδεια για την ελληνική αγορά τουλάχιστον μέχρι και το 2020.

 

Ο Clive Hawkswood, Διευθύνων Σύμβουλος της RGA δήλωσε: “Πιστεύουμε πως η αποτυχία να εκχωρήσουν τις άδειες διαδικτυακού στοιχήματος δεν οφείλεται σε προβληματισμό για την προστασία του κοινού από τον τζόγο αλλά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει το μεγαλύτερο δυνατό αντίτιμο από την ιδιωτικοποίηση του ποσοστού (33%) που κατέχει στον Οργανισμό. Για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση αποτυγχάνει να συμμορφωθεί με στοιχειώδεις ευρωπαϊκούς κανόνες. Έως ότου η Ελληνική Δημοκρατία αρχίσει να συμβαδίζει πλήρως με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι Έλληνες πολίτες θα στερούνται των πλεονεκτημάτων μιας ρυθμισμένης και ανταγωνιστικής αγοράς, η κυβέρνηση δεν θα έχει την δυνατότητα να απολαύσει αυξημένα έσοδα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και οι νόμιμοι πάροχοι θα παραμείνουν αποκλεισμένοι από την αγορά.”

 

Το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ έχει μπει στο στόχαστρο, κυρίως από την RGA και τα μέλη της . Όμως, τον Ιανουάριο η τιμή της μετοχής του Οργανισμού στο ΧΑΑ έπεσε κατά 11% ύστερα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της ΕΕ εναντίον του μονοπωλιακού χαρακτήρα της ελληνικής αγοράς αθλητικού στοιχήματος.

Συγκεκριμένα, το -με έδρα το Λουξεμβούργο- Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε πως η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία απαγορεύει την εκχώρηση αποκλειστικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης σε έναν μόνο πάροχο και τον περιορισμό των επιλογών που έχουν στην διάθεση τους οι παίκτες. Σε προσφυγή των εταιριών Stanleybet, William Hill και Sportingbet – όλες εκ των οποίων έχουν ή είχαν παρουσία στην ελληνική αγορά- το Δικαστήριο έκρινε καταχρηστική την νομοθεσία που προστάτεψε το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ και της δημόσιας προβολής των προϊόντων του και απέρριψε ως υπερβολική την αιτιολόγηση της ελληνικής πλευράς περί ανάγκης ελέγχου του τζόγου μέσα από κεντρικά ελεγχόμενους παρόχους.

 

Εν τω μεταξύ, η μεταβίβαση του 33% του ΟΠΑΠ βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα με το άνοιγμα των τελικών προσφορών να αναμένεται στο τέλος του επόμενου μήνα. Ανάμεσα στους φιλόδοξους διεκδικητές είναι η κοινοπραξία της Playtech με τον γερμανικό κατασκευαστή παιχνιδομηχανών, Gauselmann και η Fosun International, ένας κινεζικός όμιλος εταιριών με δραστηριοποίηση στον χώρο των φαρμάκων, των ακινήτων, των μετάλλων και των ορυχείων.

 

Η RGA έχει και στο παρελθόν επιδιώξει επικοινωνία με τους αρμόδιους ελληνικούς φορείς για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ με σκοπό να τονίσει τις νομικές παραμέτρους που έχει η υπόθεση σε σχέση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς και για τους κατά την γνώμη της ‘άδικους και δυσλειτουργικούς’ κανονισμούς που διέπουν την ελληνική αγορά.