Η RGA θα κάνει μήνυση για το ελληνικό μονοπώλιο στον online τζόγο

Σπυρίδων Αντωνόπουλος - 26-05-2016

Δημοσιεύτηκε Marina on Κυριακή, 2013-09-15 στις 

Η βιομηχανία των online τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη αντιμετωπίζει μερικά σοβαρά προβλήματα κυρίως λόγω των διάφορων μονοπωλίων που διατηρούν μεμονωμένες κυβερνήσεις παρά τους Ευρωπαϊκούς κανόνες για ελεύθερο ηλεκτρονικό εμπόριο ανάμεσα στα έθνη. Ένα πρόσφατο άρθρο στον Greek Reporter έφερε ξανά στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία νέα σε μια μακρά ιστορία που αναφέρεται στο ελληνικό μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στα τυχερά παιχνίδια.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει το δικό της μερίδιο από δύσκολες προκλήσεις και έρχεται αντιμέτωπη με ακόμα μια από την Ένωση Απομακρυσμένων Τυχερών Παιχνιδιών (RGA) η οποία δήλωσε ότι θα κάνει μηνύσεις για τη συμφωνία που χορηγεί αποκλειστικά δικαιώματα για τη λειτουργία του οργανισμού. Μια κοινοπραξία μεταξύ Ελλάδας και Τσεχίας αγόρασε πρόσφατα το ποσοστό της κυβέρνησης με την συμφωνία να αποκαλύπτει μερικές από τις λεπτομέρειες. Η Ένωση Απομακρυσμένων Τυχερών Παιχνιδιών διέταξε να σταματήσει η απόφαση της κυβέρνησης για έγκριση της ιδιωτικοποίησης του 33% της εταιρίας στοιχημάτων.

Στην 100 σελίδων περίληψη, η RGA επιχειρηματολογεί κατά της απόφασης με 12 λόγους αλλά κυρίως με το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ελέγχου ενέκρινε την πώληση του ΟΠΑΠ χωρίς να περιμένει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το εάν η παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος για online στοίχημα αποτελεί κρατική ενίσχυση.

Οι αξιωματούχοι στην υπηρεσία της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις υποστηρίζει ότι η προσφυγή της RGA δεν είναι πιθανό να αποτρέψει την υπογραφή του συμβολαίου πώλησης. Οι δικηγόροι του οργανισμού της κυβέρνησης επικαλούνται πρόσφατη νομοθεσία που στερεί από τρίτους το δικαίωμα να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον θετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ελέγχου. Ο ΟΠΑΠ διατηρεί τα αποκλειστικά δικαιώματα για το online στοίχημα στην Ελλάδα μέχρι το 2020. Σύμφωνα με τις συμβάσεις με τη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων, η Emma Delta και η Intralot θα προσφέρουν τεχνική υποστήριξη και η Scientific Games θα αναλάβει την εκτύπωση των λαχείων.