Η Ελλάδα Περιορίζει Τα Σχέδια Για Μηχανήματα VLT

Σπυρίδων Αντωνόπουλος - 15-08-2017

Η Ελλάδα θα περιορίσει την έναρξη των παιγνιομηχανημάτων VLTΣε μια πρόσφατη είδηση για τα τυχερά παιχνίδια ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδος θα μειώσει τον αριθμό των  παιγνιομηχανημάτων Video Lottery Terminal ή VLT, που πρόκειται να παρουσιαστούν στη χώρα το επόμενο έτος.

Για τα τερματικά έχει χορηγηθεί αποκλειστική άδεια στο μοναδικό χειριστή λαχειοφόρων αγορών της χώρας, τον ιδιωτικό ΟΠΑΠ.

Οι Νέες Παρουσιάσεις

Η κρατική συμφωνία επέτρεπε αρχικά στον ΟΠΑΠ να παράγει και να παραδώσει 16.500 τερματικά τύπου VLT. Η εταιρεία επίσης μπορούσε να αναθέσει με υπεργολαβία την παράδοση άλλων 18.500 τερματικών.

Η συμφωνία αυτή των 35.000 τερματικών προτάθηκε το Νοέμβριο του περασμένου έτους αλλά αναθεωρήθηκε μόλις φέτος, αφού η Ελληνική κυβέρνηση ασχολείται με διάφορα προβλήματα μετά τη λήψη αυστηρών μέτρων λιτότητας στη χώρα μετά την τελευταία οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.

Οι καθυστερήσεις είχαν στην πραγματικότητα ένα μακροπρόθεσμο όφελος καθώς, αντί να περάσουν αυστηρούς νόμους για τα τυχερά παιχνίδια, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο, η νέα πρόταση έδωσε στον ΟΠΑΠ μεγαλύτερη ελευθερία στην εφαρμογή της. Έτσι, υπήρξε σαν αποτέλεσμα μια μαζική μείωση του προβλεπόμενου αριθμού τερματικών.

Κακό Για Την Επιχείρηση

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι ο μειωμένος αριθμός τερματικών λοταρίας θα κάνει ευκολότερο τον έλεγχο και τη διαχείριση για τις κρατικές υπηρεσίες.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι ο ΟΠΑΠ έχει υπογράψει συμφωνίες με πολλούς τρίτους παρόχους, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών εταιρειών όπως οι Scientific Games, IGT, Inspired Gaming και το Synot Group. Δεδομένου ότι η έναρξη αυτή έχει καθυστερήσει εδώ και αρκετό καιρό, αυτές, μαζί με πολλούς άλλους ενδιαφερόμενους του κλάδου, έχουν δυσαρεστηθεί από τον τρόπο που χειρίστηκε τη συμφωνία η κυβέρνηση.

Οι επιχειρήσεις φυσικών καζίνο παραπονούνται επίσης από κοινού ότι το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ σε αυτά τα τερματικά θα βλάψει πάρα πολύ τις επιχειρήσεις τους. Έχουν επίσης υποστηρίξει ότι τα εύκολα ορατά VLT παραβιάζουν έναν ελληνικό νόμο του 2011 που προστατεύει τον κόσμο από την υπερβολική έκθεση σε τυχερά παιχνίδια.

Ο ΟΠΑΠ Ελπίζει Στον Επίλογο Για Τα VLT

Ο ΟΠΑΠ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στοιχημάτων στην Ευρώπη. Οι Ελληνικοί Φόροι λόγω της Λιτότητας ανέστειλαν πραγματικά την ανάπτυξη της εταιρείας και η καθυστέρηση στην εγκατάσταση των VLT οδήγησε την εταιρεία να ασκήσει αγωγή κατά της Ελληνικής κυβέρνησης για απώλεια εσόδων.

Δήλωσαν ότι έχουν καταβάλει 560 εκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό κράτος για να εγκαινιάσουν τα μηχανήματα VLT νόμιμα και πλήρως αδειοδοτημένα αλλά, παρ' όλα αυτά, δεν ήταν σε θέση να ξεκινήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας. Μόνο φέτος το έργο ξανάρχισε επίσημα.

Ελπίζεται ότι τώρα, με την υποστήριξη τόσο των βουλευτών όσο και του κοινού, ο ΟΠΑΠ θα μπορέσει να παρουσιάσει στην Ελλάδα τα VLT που έχει υποσχεθεί. Το έργο αυτό έχει διακοπεί από το 2015 και, πολλοί φίλοι και ενδιαφερόμενοι θα ακούσουν με χαρά ότι τα πράγματα τελικά προχωρούν και πάλι.