Θα αλλάξει η νομοθεσία για τα online τυχερά παιχνίδια;

Σπυρίδων Αντωνόπουλος - 26-05-2016

Δημοσιεύτηκε Marina on Τρίτη, 2013-01-01 στις 

Επίσημη διαμαρτυρία εναντίον της ελληνικής νομοθεσίας online παχνιδιών!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εταιριών Στοιχήματος (EGBA) και η Remote Gambling Association (RGA), υπέβαλλαν επίσημη καταγγελία ενάντια στους νέους νόμους της Ελλάδας που καθορίζουν τα ζητήματα τζόγου. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι περί του τζόγου νόμοι στην Ελλάδα προκαλούν συζητήσεις. Τον Ιούνιο του 2011 όταν η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλλε για πρώτη φορά την νέα νομοθεσία, προκάλεσε την αρνητική κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ούσα υπερβολικά προστατευτική καθώς και για το ότι παρέχει αθέμιτο πλεονέκτημα στους ξένους παρόχους. Παρά τις αντιδράσεις, το Ελληνικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τον Αύγουστο του 2011 νόμο που διατηρεί πολλούς περιορισμούς και προβλέπει φόρο 30% επί των GGR.

Σύμφωνα με το κοινό δελτίο τύπου που έστειλαν τον Νοέμβριο η EGBA και η RGA, ο νέος νόμος θέτειαχρείαστα και αδικαιολόγητα οικονομικά βάρη σε νέους παρόχους, με το να τους αναγκάζει για παράδειγμα να έχουν μόνιμη έδρα στην Ελλάδα και να περιορίζει τις οικονομικές τους συναλλαγές μόνο στις ελληνικές τράπεζες. Ο νόμος επίσης προβλέπει υψηλότερα ηλικιακά όρια για τον τζόγο online από τον κανονικό χωρίς κανένα λογικό επιχείρημα για να υποστηρίξει αυτή την διάκριση.

Αμφότερες ανησυχούν επίσης πως οι φόροι επί όλων των κερδών από τους εν Ελλάδι διαμένοντες παίκτες θα ζητηθεί να καταβληθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010, έως ότου χορηγηθούν νέες άδειες. Την ίδια στιγμή, ο νόμος προσπαθεί να προστατέψει τον ΟΠΑΠ, μια δημόσια ελληνική εταιρία που έχει κατ αποκλειστικότητα το δικαίωμα να προσφέρει λοταρίες και αθλητικό στοίχημα, καθώς επεκτείνει την άδεια του για ακόμη 10 χρόνια από το 2020 έως το 2030, και για την ώρα δεν πληρώνει κανέναν στοιχηματικό φόρο.

Σύμφωνα με την Sigrid Ligné, γενική γραμματέα της EGBA: Ο Επίτροπος Barnier διαβεβαίωσε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι θα εκπληρώσει πλήρως και με σοβαρότητα τα καθήκοντα του ως προς την επίτευξη της συμμόρφωσης της σχετικής νομοθεσίας των κρατών μελών με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Το να επιτραπεί στην Ελλάδα να προχωρήσει ανεμπόδιστα με αυτή την νομοθεσία θα αποτελούσε αποτυχία εκπλήρωσης αυτών των καθηκόντων. Ελπίζουμε πως ο επίτροπος θα διερευνήσει επειγόντως την καταγγελία μας εναντίον της Ελλάδας και θα δράσει αναλόγως τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και για άλλες εκκρεμούσες καταγγελίες.