Η ΕΕ Αναθεωρεί Το Κυπριακό Νομοσχέδιο Για Τα Τυχερά Παιχνίδια

Σπυρίδων Αντωνόπουλος - 10-01-2018

Το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια υπό αναθεώρηση και πάλιΣτα τελευταία νέα της Ελλάδας για τα τυχερά παιχνίδια, η περιοχή της Κύπρου έχει τώρα υποβάλει ξανά την αρχική της  πρόταση ρυθμιστικού πλαισίου για τα τυχερά παιχνίδια. Αυτό έφερε την αντίδραση από τη Μάλτα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ανάγκασε τους νομοθέτες να αναθεωρήσουν και να τροποποιήσουν συγκεκριμένα στοιχεία της πρότασης.

Ο Νόμος Στοιχηματισμού της Κύπρου του 2017 υποβλήθηκε αρχικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του περασμένου έτους και περιελάμβανε αρκετούς τροποποιημένος νόμους που στόχο είχαν να ρυθμίσουν προηγούμενες παραβάσεις του νόμου του 2012 που είχαν επισημανθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια συγκεκριμένη αδυναμία που επισήμανε η επιτροπή ήταν το άδικο πλεονέκτημα για τον τοπικό φορέα εκμετάλλευσης του ΟΠΑΠ, το οποία με τη σειρά του θα δημιουργούσε ένα μειονέκτημα για άλλους φορείς.

Παρά τις αλλαγές αυτές, η ΕΕ και η Μάλτα απέρριψε εκ νέου το νομοσχέδιο του 2017  τον περασμένο Σεπτέμβριο, δίνοντας στους Κύπριους νομοθέτες τρεις μήνες για να επιστρέψουν με μια ακόμη σειρά τροπολογιών. Τώρα, το πιο πρόσφατο νομοσχέδιο επιτρέπει σε παρόχους τυχερών παιχνιδιών το αποκλειστικό δικαίωμα για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, ενώ ο φόρος θα επιβάλλεται σε ποσοστό επί των ακαθάριστων κερδών.

Η ΕΑΣ Θα Επιβλέπει Τα Θέματα Τυχερών Παιχνιδιών

Η κρατική εξουσία επί των παρόχων τυχερών παιχνιδιών και των υπηρεσιών τους θα επιβληθεί επίσης "εκ των υστέρων", με την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων να αναλαμβάνει την εποπτεία αυτών των θεμάτων. Μια επιτροπή ελέγχου που αποτελείται από τρία μέλη θα ασκεί έλεγχο έλεγχο σε αυτούς τους φορείς εκμετάλλευσης εκ των προτέρων.

Οι κυπριακές αρχές σημειώνουν ότι αυτή η εφαρμογή του νόμου θα είναι συνεπής και συστηματική, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή τους ότι με το νέο νομοσχέδιο, επίσης, επιβάλλεται η αυστηρή επίβλεψη, η ρύθμιση και ο έλεγχος των καταστημάτων στοιχηματισμού, καθώς και η αυστηρή ρύθμιση όλων των πτυχών που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών στο κράτος της Κύπρου.

Το Νέο Νομοσχέδιο Παρέχει Προστασία Του Κοινού

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το νομοσχέδιο θα επιτρέψει επίσης στην ΕΑΣ να ξεκινά πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον παρόχων τυχερών παιχνιδιών σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του πλαισίου, καθώς και να επιβάλει πρόστιμα για παραβάσεις. Επιπλέον, το νομοσχέδιο προτείνει αρκετές "διατάξεις ποινικού δικαίου", αναφορικά με τα αδικήματα που ορίζει.

Τέλος, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολλές γενικές διατάξεις για την προστασία του κοινού, σύμφωνα με τις Κυπριακές αρχές. Η ΕΑΣ άνοιξε τη διαδικασία υποβολής προσφορών μέσω της οποίας οι φορείς στοιχηματικών υπηρεσιών θα διεκδικήσουν τοπικές άδειες. Η διαδικασία διήρκεσε από τις 3 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου 2017. Οκτώ πάροχοι, συμπεριλαμβανομένου του Bet365, έλαβαν πλήρεις στοιχηματικές άδειες Τάξης Β ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας.

Σύνδεσμοι πηγής: http://www.igamingbusiness.com/news/cyprus-submits-revised-gambling-bill-ec