Ελληνικές Άδειες Στοιχήματος Από Τον Επόμενο Μήνα

Σπυρίδων Αντωνόπουλος - 07-10-2016

Πρόσφατες αναφοΗ Ελληνική Κυβέρνηση Θα Παραχωρήσει Άδειες Διαδικτυακούρές καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι πλέον έτοιμη να κάνει τα τελευταία οριστικά βήματα για την νομιμοποίηση της αδειοδότησης διαδικτυακού στοιχήματος. Η διαδικασία καθυστερεί για χρόνια, σε έναν βαθμό λόγω  της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη νομιμοποίηση της λειτουργίας  ιντερνετικού στοιχήματος.

Πρακτικές που στοχεύουν στη βελτίωση της θέσης της κρατικής συμμετοχής στην εταιρία στοιχημάτων ΟΠΑΠ φανερώνουν επίσης ότι η διαδικασία προχωρά, καθώς γίνεται προσπάθεια να διαφυλαχθεί το μερίδιο αγοράς που ήδη κατέχει ο οργανισμός στην αγορά στοιχήματος. Ωστόσο, έχουν υπάρξει ανακοινώσεις από την κρατική πλευρά ότι ενδεχομένως από τις αρχές Οκτώβρη, οι επιχειρήσεις  που επιθυμούν να παρέχουν νόμιμα υπηρεσίες διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα θα μπορέσουν να λάβουν άδεια. 

Ένα Ζήτημα Αδειοδότησης Που Κρατά Καιρό

Η διαδικασία αυτή για την οριστική νομιμοποίηση της αδειοδότησης είναι συνέχεια μιας παλιότερης προσπάθειας της Ελληνικής κυβέρνησης για τη χορήγηση αδειών διαδικτυακού στοιχήματος. Το 2011, η κυβέρνηση παραχώρησε 24 άδειες σε διάφορους παρόχους, που ανακλήθηκαν όμως αμέσως αργότερα για την προστασία της κρατικής συμμετοχής στον ΟΠΑΠ. Έκτοτε, ο ΟΠΑΠ έχει διατεθεί προς πώληση.

Εκείνη την εποχή υπήρξε πολύ έντονη αντίδραση από τις επιχειρήσεις παροχής διαδικτυακού στοιχήματος καθώς τους ανακοινώθηκε ότι θα έπρεπε να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα συναλλαγών, σχεδόν αμέσως μόλις ξεκίνησαν τη λειτουργία τους. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια ώστε η Ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, αλλά με την πρόσφατη ενημέρωση ότι οι νέες άδειες θα διατεθούν πολύ σύντομα, φαίνεται ότι έχει βρεθεί τελικά κάποια λύση.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, έκανε πρόσφατα δηλώσεις σχετικά με την αποτυχημένη προσπάθεια.  Όπως είπε, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα νομοθεσία που θα επιτρέπει την έκδοση οριστικής άδειας λειτουργίας στις επιχειρήσεις παροχής διαδικτυακού στοιχήματος. Η διαδικασία αυτή σύντομα θα αποφέρει καρπούς, ενώ σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης οι αιτήσεις για άδειες θα ξεκινήσουν τον Οκτώβρη 2016.

Οι Φόροι Μπορεί Να Επηρεάσουν Τα Κέρδη Των Παρόχων

Ωστόσο, η λειτουργία διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα δεν θα είναι χωρίς περιορισμούς. Η Ελληνική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι θα υπάρχουν μια σειρά από προβλέψεις φορολογικού χαρακτήρα ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα των πολιτών και να εξασφαλιστεί ένα σταθερό εισόδημα για τα δημόσια ταμεία. Θα πρόκειται για ένα σύστημα αυστηρών οικονομικών ελέγχων για τις επιχειρήσεις παροχής διαδικτυακού στοιχήματος, αλλά και φορολογία που θα φτάνει το 35%.

Το μέγεθος της τοπικής αγοράς στοιχημάτων στην Ελλάδα είναι αξιοσημείωτο, με τζίρο που πλησιάζει τα 2 δις ευρώ κάθε χρόνο από επιχειρήσεις στοιχημάτων που λειτουργούν με σημεία πώλησης. Τα νούμερα αυτά φανερώνουν ότι η χώρα μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει ένα γόνιμο έδαφος στο οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί η αγορά διαδικτυακού στοιχήματος. Ωστόσο, ο προτεινόμενος φόρος για τις διαδικτυακές εταιρείες θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε ολόκληρο τον κόσμο και μένει να δούμε πόσες επιχειρήσεις παροχής διαδικτυακού στοιχήματος θα αποδεχθούν αυτούς τους όρους όταν θα έρθει η ώρα να καταθέσουν αίτηση αδειοδότησης.