Η Κύπρος Ρωτά 3.000 Παίκτες Στοιχήματος

Σπυρίδων Αντωνόπουλος - 01-11-2017

Η Κύπρος Διεξάγει την 1η  Έρευνα Αγοράς στη Βιομηχανία ΣτοιχήματοςΗ βιομηχανία στοιχήματος βρίσκεται σε μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο.  Ήδη, οι αρχές του νησιού προγραμματίζουν την πρώτη έρευνα που έχει γίνει ποτέ σε εθνικό επίπεδο για να μπορέσουν να κατανοήσουν πώς οι κάτοικοι του νησιού βλέπουν αυτή την εξέλιξη, ποια είναι η συμμετοχή τους στα τυχερά παιχνίδια και ποια τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προφίλ των παικτών.

Η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων Κύπρου ανακοίνωσε την απόφασή της αυτή την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνοντας πως θα είναι η πρώτη ουσιαστική έρευνα που θα προσπαθήσει να αναλύσει τα ποιοτικά δεδομένα της αγοράς στοιχήματος στην Κύπρο.

Η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων Κύπρου, Ιωάννα Φιάκκου, έκανε την επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την έρευνα στο πλαίσιο μιας πρόσφατης συνέντευξης τύπου, σημειώνοντας πως η προστασία των παικτών μέσα από μια πιο εμπεριστατωμένη κατανόηση των δημογραφικών στοιχείων τους είναι ο κύριος λόγος για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας.

Αξιολόγηση της Συμμετοχής του Κοινού στο Στοίχημα

Η κα Φιάκκου υπογράμμισε την ανάγκη καταγραφής και αποτύπωσης βασικών παραμέτρων της τοπικής βιομηχανίας στοιχημάτων και συνέχισε δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας. Όπως ανέφερε, την έρευνα θα πραγματοποιήσει η εταιρεία Insights Market research (IMR) που θα συλλέξει στοιχεία μετά από συνέντευξη και συλλογή των απαντήσεων που θα δώσουν 3.000 συμμετέχοντες.

Σκοπός είναι η εξακρίβωση και μελέτη του εύρους διείσδυσης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στον τοπικό πληθυσμό, το ποσοστό συμμετοχής τους σε αυτά και πώς η βιομηχανία θα μπορούσε να προσελκύσει νέους παίκτες αλλά και να διατηρήσει τους υπάρχοντες τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Τα συγκεκριμένα παιχνίδια που η κα Φιάκκου αποκάλεσε ως “τυχερά παιχνίδια“ δεν έχουν διευκρινιστεί επίσημα. Ο όρος θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεριλάβει και τα παιχνίδια καζίνο σε αυτά που θα αποτελέσουν αντικείμενο της έρευνας. Η πρώτη φάση, αυτή των συνεντεύξεων, θα συνεχιστεί όλους τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Τα Πρώτα Ερωτηματολόγια Συμπληρώθηκαν Ήδη

Οι προσωπικές συνεντεύξεις είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 25 Οκτωβρίου με στόχο η έρευνα να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος τους έτους. Άτομα διαφόρων ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων και εφήβων ηλικίας 13-17 ετών, έχουν επιλεγεί τυχαία για να αποτελέσουν ένα δείγμα 3.000 υποψηφίων που θα κληθούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις της έρευνας.

Η κα Φιάκκου είπε ότι θα εξεταστεί παράλληλα και ο βαθμός ενασχόλησης και συμμετοχής του τοπικού πληθυσμού με τα τυχερά παιχνίδια και αν αυτός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπερβολικός με κίνδυνο να υπάρξουν βλαπτικές συνέπειες για τους παίκτες, με αντίστοιχο αντίκτυπο για την τοπική κοινωνία και τους κατοίκους της Κύπρου. Έτσι, πρόσθεσε, θα καταγραφούν τα κοινωνικά και δημογραφικά στοιχεία των παικτών, η συχνότητα που αυτοί παίζουν και πόσα χρήματα δαπανούν από το εισόδημά τους για τα παιχνίδια της επιλογής τους.

Δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα ανακοινωθούν τα τελικά συμπεράσματα της έρευνας ή αν θα υπάρξουν κάποια πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των συνεντεύξεων. Σίγουρο όμως είναι πως την αρχή του επόμενου χρόνου η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο θα πρέπει να έχει προχωρήσει ήδη σε μια πρώτη επεξεργασία. Τέλος, δεν είναι σίγουρο σε ποιο βαθμό η έρευνα αυτή θα επηρεάσει μελλοντικές αποφάσεις της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων Κύπρου προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, με πρωταρχικό στόχο πάντα την προστασία των παικτών και την καλύτερη εποπτεία της αγοράς στοιχήματος στο νησί.

Πηγές: https://www.gamblinginsider.com/news/4384/cyprus-conducting-first-national-gambling-survey