Αλλαγή στο νομοσχέδιο μετά από παρέμβαση της ΕΕ

Σπυρίδων Αντωνόπουλος - 26-05-2016

Δημοσιεύτηκε Marina on Τρίτη, 2014-04-29 στις

Αποσύρθηκε η αναφορά περί μονοπωλίου του ΟΠΑΠ (Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου) στον χώρο του αθλητικού στοιχήματος από το σχέδιο νόμου μετά την συνάντηση που είχε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνισμού με τις ελληνικές αρχές.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την αλλαγή της νομοθεσίας και την εναρμόνισή της με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, διαγράφοντας πρόνοιες περί δικαιώματος μονοπωλιακής εκμετάλλευσης του αθλητικού στοιχήματος, μετά από επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό, Χουακίν Αλμούνια.

Οι αλλαγές, που έγιναν με σχέδιο νόμου που υπεβλήθη προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο περιλαμβάνουν διατάξεις που αφορούν στον τζόγο μέσω διαδικτύου και του ισχύοντος νομικού πλαισίου σχετικά με τις λευκές και μαύρες λίστες των παρόχων στοιχήματος.

Το νομοσχέδιο αφορά κατά κύριο λόγο στην ρύθμιση των οικονομικών ιδρυμάτων, ωστόσο μια από τις τροπολογίες του επιτρέπει σε οικονομικά ιδρύματα με έδρα οπουδήποτε μέσα στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο να διεκπεραιώνουν συναλλαγές online τζόγου, κάτι που εναρμονίζει τον νόμο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πάντως, από το τελικό σχέδιο νόμου αποσύρθηκε η ρητή αναφορά που προέβλεπε δικαίωμα μονοπωλιακής παρουσίας στον χώρο του online αθλητικού στοιχήματος για τον ΟΠΑΠ, με ρεπορτάζ τοπικών μέσων ενημέρωσης να υποστηρίζουν πως αυτό έγινε κατόπιν συνάντησης του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον Χουακίν Αλμούνια.

Από αναφορές του Τύπου φαίνεται πως οι αλλαγές επί του κειμένου έγιναν κατόπιν προειδοποίησης από τις ευρωπαϊκές Αρχές πως κάθε προσπάθεια επιβολής του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Ε.Ε. θα είχε συνέπειες.

Τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν επίσης πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει εξηγήσεις για τον χρόνο που αποδόθηκε στον ΟΠΑΠ το δικαίωμα του μονοπωλίου επί του online αθλητικού στοιχήματος καθώς και για το αντίτιμο που καταβλήθηκε από πλευράς του Οργανισμού για την απόκτηση του εν λόγω δικαιώματος. Ερωτήματα στα οποία οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη δώσει σαφείς απαντήσεις.

Οι εταιρίες William Hill και Betfair είχαν προσπαθήσει να αποτρέψουν τον ΟΠΑΠ από την απόκτηση μονοπωλιακής θέσης στην αγορά υποβάλλοντας πέρυσι τον Ιούλιο αίτημα στις ελληνικές αρχές, τον υπουργό Οικονομίας και την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) για πενταετή άδεια λειτουργίας στην ελληνική αγορά.

Τα αιτήματα και των δυο εταιριών αγνοήθηκαν γεγονός που προκάλεσε τους δυο παρόχους να κινηθούν νομικά στα τέλη του περασμένου έτους. Η Ε.Ε.Ε.Π. έχει αρνηθεί να σχολιάσει την υπόθεση.