Η Εταιρεία που Κατείχε το Μονοπώλιο στον Στοιχηματισμό στην Ελλάδα Έχασε την Άδειά της

Σπυρίδων Αντωνόπουλος - 26-09-2019

Ακυρώθηκε η άδεια αθλητικού στοιχηματισμού του ΟΠΑΠΤο ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας αφαίρεσε την άδεια του ΟΠΑΠ αναφορικά με τον online αθλητικό στοιχηματισμό. Ο ΟΠΑΠ κατείχε το κρατικό μονοπώλιο, μέχρι που το 2013, μια απόφαση του  Δικαστήριο της ΕΕ οδήγησε στο άνοιγμα της αγοράς από τη βουλή.

Παρότι η απόφαση δημοσιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, στην πραγματικότητα λήφθηκε τον Ιούλιο. Σύμφωνα με αναφορές, το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη ότι οι υπηρεσίες online αθλητικού στοιχηματισμού της εταιρείας ήταν παράνομες από το 2011.

Αρκετά Ζητήματα στον Χώρο

Η αρχική αμφισβήτηση πραγματοποιήθηκε πριν να πουλήσει η ελληνική κυβέρνηση το μερίδιό της του 33% της εταιρείας. Της προσπάθειας ηγήθηκε η Goalbet.

Η αυστριακή εταιρεία που δήλωσε ότι ο ΟΠΑΠ δεν κρίθηκε με εξίσου αυστηρές διαδικασίες και αξιολογήσεις όπως οι υπόλοιποι υποψήφιοι για προσωρινές άδειες online στοιχηματισμού το 2011. Το μονοπώλιο ακυρώθηκε και η κυβέρνηση πούλησε τις μετοχές της στην εταιρεία για ποσό μεγαλύτερο των 700 εκατομμυρίων δολαρίων, το 2013. Το 2014, η Ελληνική Επιτροπή Παιγνίων επέτρεψε στον ΟΠΑΠ να συνεχίσει τη λειτουργία του, παρά την αμφισβήτηση αναφορικά με την εγκυρότητα της άδειάς του. Το 2018, 24 από τις 25 προσωρινές άδειες που χορηγήθηκαν το 2011 ανακλήθηκαν. Η μοναδική εξαίρεση ήταν ο ΟΠΑΠ.

Μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι 24 εταιρείες που έχασαν τις προσωρινές άδειες online αθλητικού στοιχηματισμού τους ενδέχεται να αναζητήσουν χρηματική αποζημίωση για απώλειες εσόδων κατά τη διάρκεια της παρεμβατική περιόδου από τον πρώην κάτοχο του μονοπωλίου. Ωστόσο, εάν αυτές οι εταιρείες επιθυμούν νέα άδεια, θα πρέπει να πληρώσουν εκατομμύρια στην κυβέρνηση σε φόρους.

Αυτοί οι φόροι θα ήταν επιπλέον των ενδεχομένως τεράστιων πληρωμών. Ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τον online στοιχηματισμό βρίσκεται υπό συζήτηση από τη νέα κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε καθήκοντα πριν από μερικούς μήνες. Η κυβέρνηση ελπίζει να εφαρμόσει το νέο μοντέλο το 2020. Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο προταθέν μοντέλο, η αρχική πληρωμή για τη λήψη άδειας online αθλητικού στοιχημαστιμού είναι 4,6 εκατομμύρια δολάρια. Εάν μια εταιρεία επιθυμεί να προσφέρει και άλλα προϊόντα στοιχηματισμού, θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον 1,3 εκατομμύρια δολάρια για επιπρόσθετη άδεια.

Φτωχός Online Αθλητικός Στοιχηματισμός

Ο ΟΠΑΠ κυκλοφόρησε το πρώτο του προϊόν online αθλητικού στοιχηματισμού το 2014 αλλά η απόδοσή του έκτοτε ήταν ανεπαρκής. Μόνο για φέτος, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 5,2% σε 212 εκατομμύρια δολάρια. Το 18,5% των εσόδων αναφορικά με τον αθλητικό στοιχηματισμό προήλθε από αυτοδιαχειριζόμενα τερματικά σε χερσαίες εγκαταστάσεις.

Παρόλα αυτά, τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν για το πρώτο εξάμηνο του 2019 κατά 5,7%, σε 862 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Συνολικά, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 39%, φτάνοντας σχεδόν τα 102 εκατομμύρια δολάρια. Η δημιουργία μιας νέας online λοταρίας θεωρήθηκε ως κύριος λόγος για αυτήν την αύξηση. Η εταιρεία διαθέτει περισσότερα από 20.000 τερματικά στην χώρα, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί σε 25.000 έως το τέλος του χρόνου.